BİR YIL = TOMBALA!

8 Oca 2022

 Bihter Ziyagil’in “Koca bir sene geçti, neler oldu neler!” repliği ile yazıya başlamak istiyorum. Gerçekten neler oldu nelerBir sene içerisindeki hastalıklardan, kayıplardan, afetlerden ve ekonomik değişimlerden sonra nasılsınız? Böyle yazınca da çok karamsar şekilde sorduğumu hissettim ama hayır 😅 Hepimizin sürekli dilinde olan sohbetlerden girmek istedim sadece. Diliyorum hepiniz sağlıklı bir şekilde güzel bir seneye adım atmışsınızdır. Her ne kadar fiziksel anlamda 2022’ye girmiş olsak da benim ruhum hala 2020’nin Mart ayında. Zaman nasıl bu kadar hızlı geçiyor anlayamıyorum. Bu yazıyı yayınlamadan önce bambaşka bir yazı yazıyordum (ki o yazı birkaç haftaya gelecektir) ve onu yayınlamayı kafama koymuştum. Ta ki yeni yıl haftasına gelene kadarSonrasında bir senenin benim ve sizin için nasıl geçtiğini düşünmeye başladım. Bazen ağlayarak bazen güle eğlene bazen kızarak ve bazense boşlukta hissederek geçirdiğimiz bir yılı.  



 Söyleyeceklerim sadece 2021'e özel değil. Bitirdiğimiz ve bitireceğimiz her bir sene için. Başarıyla atlattığımız bir sene için. Peki hani benim sertifikam? Zaten yazının başlığına karar verdiğimde yazmak istediklerim çorap söküğü gibi gelmeye başladı. Az önce de dediğim gibi hepimizin senesi bir şekilde bitiyor. Dağları tepeleri aşıyoruz, kırlardan bayırlardan geçiyoruz. Yolda biraz durup doğrularımızı yanlışlarımızı tartıyoruz ve sonra biraz daha ilerliyoruz. Yol ayrımlarında bir seçim yapıyoruz. Yol arkadaşları ediniyoruz. Yol arkadaşları kaybediyoruz. Farkındalıklarımız oluyor ve onlara göre kendimizi törpülüyoruz. En sonunda kafamızı kaldırıp geçtiğimiz yollara, yaşadığımız olaylara, karşılaştığımız insanlara ve en önemlisi de kendimize dönüp baktığımız zaman yeni bir döneme hazır olup olmadığımızı anlayabiliyoruz. Aynı zamanda önümüzdeki dönemi bu saydıklarıma göre şekillendiriyor ve planlıyoruz. Sonrasında daha kararlı bir adım atabilmemiz için bize başlangıç zamanı gerekiyor ki yılbaşı bu durum için uygun bir an. Böylelikle yeni bir dönem/sene başlamış oluyor.

 

 Tüm bir seneyi tombala oyunu gibi geçirdiğimiz düşünüyorum. Tabii ki bütün bir senenin şansa bağlı olduğunu ima etmiyorum. Tombala kağıdını bir sene olarak düşünebiliriz ve üzerinde bulundurduğu sayılar da bizim o sene edineceğimiz farkındalıklarımız, hedeflerimiz, birlikteliklerimiz ve yol ayrımlarımız. Bu gibi durumlarda söz hedefler olunca tabii ki bizim adım atmamız gerekiyor. Daha fazla kitap okumak, spor yapmak, başarılı olmak ya da benim gibi daha fazla yazı yazabilmek. Diğer durumlardaysa (farkındalık kazanmak gibi) yaşayarak öğrenmemiz gerekiyor. Sanırım bu tarz öğretilerin belirsiz bir zaman diliminde gerçekleşmesi işi zorlaştıran kısmı. Teker teker veya aynı anda tamamlanan durumlar olduğunda tombala pulu bize çıkmış oluyor ve biz o sayının üzerini kapatabiliyoruz. Bir yol almışlık hissediyor insan. Peki kimler birinci veya ikinci çinkoda kalıyor ya da kimler tombala yapıyor?

 

 Düşündüğüm zaman, sanırım tombala yapanlar seneyi istediği gibi bitirenler ya da düşüncelerinde tamamıyla demlenenler oluyor. Bu ne saçma şey derseniz de şunu sunabilirim size: kimi insan bir sonraki senenin dileklerini çok basit tutar. Bu gibi insanlar tombalaya daha yakın. Herhangi bir hedefi ya da arayışı yoktur o anlık çünkü nasıl bir sene geçirdiğini anlamıştır. Kimisi de, ben onlara birinci çinko insanları diyorum, belli başlı işleri tamamlamış, yarım hislerle sene sonuna gelmiş ve gelgitlerinin neresinde olduğunu anlayamamıştır. Böyle anlatınca biraz pesimist grup olarak kalıyorlar, özür dilerim 😅 Son olarak da ikinci çinkoda kalanlar var. Bu grup daha umutlu diye düşünüyorum. Sene içerisinde doğruyu yanlışı fark etmiş, neyi ne zaman yapacağını kestirmiş ve cesaretini toplamış. Adım adım istediklerine varmış ama hala tamamlayamadığı durumlar olmuş. İkinci çinkocular bir sonraki sene için biraz daha kendilerinden emindir.


Minoa Cafe, Akaretler

 Sen 2021’de ne yaptın diye soracak olursanız ikinci çinkomu yaptım diyebilirim. 2021 benim için bir yandan zorlayıcı diğer bir yandan aydınlatıcı oldu. Çoğu duyguyu bu sene yaşadım da diyebilirim. Sinirli, üzgün, mutlu, şaşkın, keyifli, özlem dolu, pişman Her bir duyguyu zamanlamasıyla yaşadığıma ve düşüncelerime belli bir netlik kazandırdığıma inanıyorum ve şu an da 2022'yi kafamda az da olsa şekillendirdim. Yazının başında söylediğim gibi, geriye ve kendimize dönüp bakma kısmında, 2021'nin başından sonuna kadar olan düşüncelerim, bakış açım, yaptıklarım, yapmadıklarım, hayatıma giren insanlar, hayatımdan çıkan insanlar, kaybettiklerim, kazandıklarım ve fark ettiklerim o kadar değişti ki bazen şaşırıyorum sadece. Yeterince Antakya’ya doyduğum (ve tabii ki Antakya’da doyduğum) bir yıl oldu mesela. İsteklerim ve beklentilerim hakkında deneyimlerimin bol olduğu bir seneydi (ki hala keşfetme sürecindeyim). Beni anlatılamayacak bir sevgi ile seven babaannemin kaybı en üzücü taraflarından biriydi. Tahmin etmediğim insanların hayatıma girdiği ve tahmin etmediğim insanların hayatımdan uzaklaştığı bir seneydi. Bazı durumların nasıl başlayacağını ya da nasıl biteceğini kestiremediğim bir seneydi. 2021’i puanlayacak olsam 6/10’luk bir yıl derdim. Peki ya siz kaç puan verirdiniz? Ve seneyi nasıl kapattınız? Birinci çinkoyla mı ikinci çinkoyla mı yoksa tombala mı?

 

 Peki 2022’ye dair dilek istek ve planlarım neler? Uzun uzadıya anlatmayı geçip hepsini özetleyecek bir dileğimi yazacağım. Motivasyon ve enerjimin yüksek olduğu bir sene diliyorum. Sadece akademik ya da çalışma anlamında değil, her anlamda ve alanda. Artı olarak en az hasarla atlatacağım bir sene olmasını diliyorum 👀

 

 Plan kısmına gelince uzun süredir tiyatro, sergi veya resital gibi etkinliklere gidemediğim için çok boş hissetmeye başladım ve sizinle paylaşmayı, yorumlamayı özlediğimi fark ettim. “Ne? Nerede? Ne zaman?” diyerek araştırmaya koyuldum. Şehirde bu kadar etkinliğin olduğunu unutmuşum 😅 Programımı yapıp biletlerimi alıp  sizinle paylaşmaya başlayacağım. Umuyorum ki herhangi bir iptal durumu olmaz.

 

 Bu yazıyı yazmak o kadar iyi geldi ki. Hem üzerimdeki ölü toprağını attım hem de bir tur daha yaşadıklarımı gözden geçirmiş oldum! Tekrardan, başta sağlık olmak üzere güzel anılarla, iyi insanlarla dolu ve gönlünüzce geçireceğiniz bir sene olmasını diliyorum. Söz veriyorum en kısa zamanda tekrar görüşeceğiz!

 

 

Yorum Gönder

© MÜHENDİSİN BLOGU. Design by FCD.