Ne 'Dark'mış Abicim!

16 Tem 2019


 Diziyi tekrar tekrar öneren ve izlemem için zorlayan arkadaşlarıma karşı söylediğim bir sözdü ‘Ne Dark’mış abicim’, diziyi izledikten sonra da söylediğim söz de yine bu oldu. Dizi çok gizemli ve akıcı. Konusu basit ama hikayenin gidişatı ile benim için bu basitlik kırılıyor. Bittabi bilmeyenler için dizinin Almanca olması da diziyi yakalamayı az çok etkiliyor. Şöyle ki dizi üç dört bölüm sonrasında ivme kazanıyor, o zaman anlaşılır hale geliyor. Bu yazı uzun uzadıya bir dizi yorumu değil, diziyi izledikten sonra aklıma takılan bir konu oldu; yaptığımız herhangi bir şey başka bir duruma bağlanıyor mu? daha doğrusu, her şeyin bir oluş sebebi var mı?  Kendi düşüncemden önce çevremde birkaç kişiye daha sordum bu durumu.
“Kadercilik gibi bir şey bu..”
“Bir şeyin olacağı varsa olur, yoksa yoktur.”
“Bilime aykırı bu.. Peri masalın da yaşamıyoruz..”
“Tabii canım her şeyin birbiriyle bir bağlantısı vardır ama tabii seçimlerimizin de bir etkisi vardır.”
“Çoklu evrenler teorisine göre de..” 
 Her ağaçtan bir meyve toplar gibi sorduğum bu durum kafamı az buçuk çorba yaptı. Farklı açıklamalar olsa da çoğu aynı sonuca varıyordu. Elbette ki söylediğimiz sözler ve yaptığımız şeylerin sebep – sonucu oluyor. Konuyu farklı dallarda ele alınabilir. Kimimize göre seçimlerimize dayalı kimimize göre kader oyunu. Eczacıma göre sonuç aynıdır fakat o sonuca giden yollar değişkenlik gösterebilir.. İlk söylediğinde dediği duruma katılmamıştım ama yaşadığım bir durumdan sonra hak verdim. Biraz daha düşününce ‘kadercilik’ kategorisine de giriyor diyebilirim. Ne kadar ‘yazılmış bir hayatı yaşıyoruz’ durumuna pek inanmasam da öyle. Belki de hayat kısmetlerden ibarettir. Bir arkadaşım bu kelimeyi konuşmalarımızda fazlasıyla kullanıyor. Kısmet. Bunu da 'kadercilik kategorisine ekleyebiliriz.
 Kadere bağlamayı ‘yapılacak başka bir şey kalmadı demek ki’ nin bir diğer hali diye düşünüyorum. 
 Eğer dizide ki gibi geçmişe gitme şansım olsaydı - 22 seneden bahsetmiyorum tabii ki-  bir şeyleri değiştirir miydim? Hayır, çünkü bende buna inanıyorum.. Her şeyin bir sebebi vardır. Konuyu uzun uzadıya yazmak, konuşmak isterim ama yazıyı çorbalaştırmaktan başka bir şey yapmış olmam.




Yorum Gönder

© MÜHENDİSİN BLOGU. Design by FCD.