Emirgan, Sakıp Sabancı Cd. No:42, 34467 Sarıyer/İstanbul, Türkiye

BU İŞLER HEP YALAN DOLAN

19 Tem 2019

 Dün gece, şuana kadar izlediğim bütün filmleri yerle bir edecek bir film izledim: Charade! Önce ki yazımda dediğim gibi İstanbul’da yapılabilecek, gidilebilecek bir sürü etkinlik var. Yaz zamanı bunlardan biri açık hava sinemaları. Çeşitli mekanlar düzenliyor tabii, Sait Halim Paşa Yalısı, Zorlu PSM, Sakıp Sabancı Müzesi.. Zorlu PSM genellikle ücretsiz yapıyor açık hava etkinliklerini ve yoğun bir film programı var. Bu sene ki filmleri pek ilgimi çekmedi açıkçası ama tercih sizlere kalmış. Sakıp Sabancı Müzesi’nin düzenlediği “Müzede Suare” etkinliğindeki çoğu eski film bayağı ilgimi çekti. Tabii benim gözüm direk Audrey Hepburn’ün Charade’ına takıldı! Film detaylarını ve etkinlik sitesini linkleyeceğim.




  Filmin hikayesi, senaryosu, oyuncuları tek kelime ile muhteşemdi. ‘Audrey’in güzelliği yeter’de diyebiliriz aslında 😅 İstanbul’un az serin gecesinde, köprü manzarasında 60’lara gittik. Filmde ilgimi çeken bir diyalog oldu, yazının başlığını da bu diyalogdan yola çıkarak koydum.




 Gerçekten neden yalan söyleriz? Bu soruyu böyle soruyorum çünkü ‘ben yalan söylemem’ cümlesinde bile yalan var. Yalan. Beyaz yalan, küçük yalan, büyük yalan.. Hepsi aynı kapıya çıkıyor. Ama niye? 

 Bana göre genellikle kendimizi bir şeylere inandırmak veya bir durumu toparlamak için başvuruyoruz. Kandırıkçıyız resmen. Dürüstlüğümüz ise kandırıkçılığımız ile tamamıyla ters orantılı. 'Kandırıkçı' ne kadar da eğlenceli bir kelimeymiş 😂 Filmde de bir sürü yalan dolan var aslında. Araştırdım baktım aslında 'Charade'nin belli bir çevirisi anlamı yok.. Maskaralık, saçmalık, zırva..  

 Ayrıca Sabancı'da film başlatılmadan önce, Kadıköy Belediyesi Sinematek / Sinemaevi Yöneticisi Jak Şalom'un filme dair ufak bir konuşması oluyor. 'Müzede Suare' etkinliğindeki filmleride kendisi seçmiş bu arada. Filmin çekildiği dönemi anlatarak film hakkında ufak bilgiler vererek filme hazırladı bizleri. Bir an 'spoiler' vereceğinden korktum. Benim için şaşırtıcı olan bilgi, filmin çıkış tarihi ile JFK suikastinin aynı gün olup film içerisinde geçen 'cinayet' kelimelerinin sonrasında montajlanarak atılması/değiştirilmesi. Zaten çıktığı gün bayağı bir yargılamışlar filmi fakat sonrasında gözde filmlerden biri haline gelmiş.

 Sait Halim Paşa'da düzenlenen Gaggenau ile Sinema Keyfi etkinliğinde "Singin'in the Rain"e gitmeyi çok istiyorum aslında 😊

Zorlu PSM Açık Hava Sinema Etkinlik Listesi

1 yorum

  1. bu etkinliği duymadıydım ne güzelmiş yaaa :) charade çokoş film yaaa eğlenceli komik. cary grant da zaten en iyilerden, odri de öyle zatensi :)

    YanıtlaSil

© MÜHENDİSİN BLOGU. Design by FCD.