Polisiyeyi Nirvanaya Çıkaran Yazar ve Kitap Serisi: Stieg Larsson Millenium Üçlemesi

9 Ağu 2018

Millenum Serisi Mi O?!

  Pişmanlıklar içerisinde yazıyorum maalesef bu yazıyı. Gerçekten de çok pişmanım! 😅 Tam dört sene önce almış olduğum Millenium serisinin ilk kitabı 'Ejderha Dövmeli Kız' ı bu yaz okudum ve pişmanlığımdan da anlayacağınız gibi keşke daha önceden okumaya başlasaymışım.

 Elbette sizlerde bu seriyi duymuş belki okumuş belki de filmlerini izlemişsinizdir. Ben dört sene önce ilk başlarda bilim kurgu kitabı sanıp sonrasında polisiye olduğunu anlamam benim için komik bir olaydı. İlk aldığımda bir iki sayfa okuyup karışık bulmuş ve kitaplığıma koymuştum. Hatta ilk kitabı aldıktan birkaç hafta sonra 'ben hemen bitiririm' mantığıyla ikinci kitabı olan 'Ateşle Oynayan Kız'ı da almıştım. O da öylece durdu kitaplığımda ta ki bu yaza kadar. 

 Tabii ki aldığımdan bu yana kitap hep aklımdaydı, okunacaklar listemdeydi ama biraz daha zaman vermek istemiştim iyi ki de vermişim. Bu kitap ya da seri elinizdeyse hiç tereddüt etmeden başlayın. Larsson abimiz bu üçlemeyi yazarken maalesef ki vefat etti. Kitabı okurken 'neden gittin be adam' dediğim oldu tabii. Bu arada unutmadan söyleyeyim bu postu yazmaya ikinci kitabın bitiminde başladım. Tüm seriyi bitirdiğimde yayınlamış olacağım. Ayrıca bu yazıyla da sizlere 'Millenium' serisine verdiğim değeri derinlemesine göstermek istiyorum.

İşte bu harika adam başlattı her şeyi👀

Millenium Nedir? Neresidir ? Ne zamandır? ve Niçin Okunmalı? 

  Seri İsveç'de geçen polisiye kurgu hikayesini anlatıyor. Az öncede yazdığım gibi ilk üç kitap Stieg Larsson tarafından yazıldı ve vefatından sonra seriyi yazma görevini ünlü gazeteci ve yazar David Lagercrantz devraldı. David Lagercrantz'ın yazdığı devam kitaplarını başka yazımda ele alacağım. Millenium 'Ejderha Dövmeli Kız' kitabı ile başlıyor başlamasına ama böyle derin bir hikaye görmedim ben. Millenium dergisinin baş yazarlarından olan Mikael Blomkvist 'iftira' suçuyla manşet olurken sonrasında Hedestad'da 40 yılı bulan bir davanın merkezine düşeceğinden kesinlikle habersiz. Davamız ünlü Vanger Şirketi'nin sahiplerinden Henrik Vanger'in yeğeni olan Harriet Vanger'i kimin ve neden öldürdüğünü bulmak ve bu üç kitabın asıl ana karakterlerinden bir diğeri -ilki Mikael Blomkvist idi- Lisbeth Salander. 

 Sizi bilmem ama Millenium serisinden sonra Lisbeth Salander karakteri benim için vazgeçilmez ve unutulmaz bir kadın karakteri oldu. Her ne kadar soğuk tavırlı bir kız olsa da savaşçı ve intikamcı ruhuna kapılmamak elde değil. Stieg Larsson sadece Lisbeth'i değil diğer karakterleri de en ince ayrıntısına kadar anlatması kitabı özel kılan bir diğer unsurdu benim için.

 Benim de ilk başta yanlış anladığım konuyu sizinle de paylaşmak istiyorum. Başta serinin her bir kitabında farklı bir polisiye olay olur diyordum- farklı konu merkezlerinde gelişen- ama öyle olmadı. Meğersem seri başlı başına 'LISBETH' üzerine kurulu.

 Seriyle ilgili bilmeniz gereken bir diğer konu heyecanı, koşuşturmayı zamanında vermesi. Serinin her bir kitabı hemen heyecana dalmıyor, sizlere polisiye temposunu yavaş yavaş hissettirip zirveye çıkarıyor. Ben bunu serinin ikinci kitabın da 'Ateşle Oynayan Kız'da fark ettim. "Hadi artık, sıkıldım ha!" dediğim anda sanki yazar beni duymuş gibi okuduğum kısma heyecan katıyordu. Tabii ki böyle yazan birisi kitap sonlarını da zirvede sonlandırıyor.

 Arı Kovanına Çomak Sokan Kız

Ejderha Dövmeli Kız Ateşle Oynaya Kız

(Fotoğraflara tıklayarak Idefix'den sipariş edebilirsiniz.)

 Kitap kapaklarını tartışmasız olarak seviyorum. Hem orijinal kapakları hem de tam bir gizem unsuru oluşturuyorlar.
 Bu yazıyı şuan taze taze yazıyorum çünkü 'Arı Kovanına Çomak Sokan Kız'ı daha 10 dakika önce bitirdim.
 Serinin dördüncü ve beşinci kitapları da var fakat onlar başka bir yazar tarafından yazılmış ve devam ettirilmiş. Onları da okuyacağım fakat şuan Stieg Larsson etkisinden kurtulmak istemiyorum :-) Araya bir iki kitap sıkıştırıp devam edeceğim seriye.

 Bu arada kitapların filmleri de mevcut. İlk kitap 'Ejderha Dövmeli Kız' hem İsveç hem de Amerikan yapımı olarak iki defa karşımıza çıkıyor. Fakat şöyle bir şey var ki İsveç yapımı ilk kitapla birlikte ikinci ve üçüncü kitabın devamını da getirmiş. Ve evet İsveç yapımı kitaba daha çok sadık kalmış durumda. Amerika kısmında ise filmin sadece ilki çıkmış fakat yıllar sonra dördüncü kitabın gelmesi ile dördüncü kitabı da filme almaya karar vermişler. Nerede ikinci ve üçüncü kitabın filmi?

 Şimdi susmazsam dillendirmeden anlatamayacağım, tek kelimeyle mükemmel bir seri. Serinin en sevdiğim kitabı 'Ateşle Oynayan Kız' oldu çünkü gerçek 'ejderha' orada ortaya çıkıyor. Tereddütsüz başlayın bu seriye. Devam kitaplarında görüşmek üzere! ✌



2 yorum

  1. Kitaplığımda o kadar uzun zamandır var ki ben de çok karışık diyip okuyamammıştım. Şuan okuyacağım kitaplar arasına girdi sayenizde :) teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğim gibi başladın mı hikayeye kapılıyorsun. Bu ay serinin son kitabını çıkar Pegasus Yayınları ben en son dördüncü kitapta bıraktım ama devam edeceğim. Ve tabii ki, ne dek. Birine daha aşılayabilmişsem bu seriyi ne mutlu bana :-)

      Sil

© MÜHENDİSİN BLOGU. Design by FCD.