Joseph K.'nın Bir Davası Var!

31 Mar 2018

 Aylardır beklediğim oyunu sonunda izledim ve şimdi de yorumunu yazıyorum. Bugün ki mutluluğumu gerçekten kelimelerle anlatamam çünkü bu oyun beklentimin bayağı bir üstünde çıktı.


 Çoğunuz bilir, bu oyun Franz Kafka'nın 'Dava' kitabından yola çıkarak, Tom Basden tarafından yazılmış bir oyundur. Kitabı ben lise 2'de iken okumuştum. Kitabın hikayesini çok fazla hatırlamıyorum maalesef.Fakat soracak olursanız tabii ki de oyun ile birebir değil.

 Oyunun hikayesinin dilini çok ciddiyetli beklemiştim fakat oyun başlar başlamaz ters köşe oldum. İzlemesi aşırı keyifli bir yandan size kesin güldüren bir oyun. Diyalogların dinamiği sizi sizden alacaktır bundan eminim. Oyunda bir diğer unsur sahnenin çok iyi kullanılmasıydı Bütün hikaye çember içerisinde geçiyor ve sahne geçişlerinde çalan parçalar ve yansıtılan görüntüler oyunu daha gizemli ve farklı kılıyor.

 Bu oyuna gidişim ile birlikte DasDas'ı da görmüş oldum. Beşiktaş'tan yola koyulup Ataşehir'e vardım oyun için =) Ve şunu söyleyebilirim ki DasDas'ın sahnesi benim için en güzel sahnelerden biri oldu. Oturma düzeni çok iyi. İki ana oturma, iki balkon oturma kısımları var. Böylelikle nerede oturursanız oturun oyunu her şekilde kaçırmadan takip edebiliyorsunuz.



 Oyunu en çok yaşatan tabii ki oyunculardı. 4 oyuncu ile süren bir oyundu 'Joseph K.' Mert Fırat, Didem Balçın, Özgün Aydın ve Onur Dilber hikayeyi o kadar eğlenceli şekilde yansıttılar ki arada sadece komedi oyunu diye düşündürttüler. Mert Fırat'ın Joseph K. karakteri haricinde bir başka karakter kimliğine girişi olmadı fakat diğer oyuncular üç veya dört karakteri bir arada canlandırıyorlardı. Beni oyunun içine şeylerden biri de bu değişkenlikti ona bakılırsa. Oyunda ki geçişler ile birlikte oyuncuların karakter değiştirmesi gerçekten beni etkiledi.

 Bir diğer yandan 'oyuncular için gidilir' dedirten bir oyun. Ben oyunu Instagram'da ki tiyatro haberleri paylaşan sayfalar sayesinde keşfettim. Önce Joseph K.'yı sonrasın da Mert Fırat'ın oynadığını okuyunca kaliteli bir oyun kesin düşüncesi aklıma dank etti. 😀😀 'Joseph K.' sayesinde utanarak söylüyorum ki Onur Dilber'i de tanımış oldum. Araştırıp baktığımda bayağı bir dizi oyunculuğu yaptığını fark ettim 👀😅 ( allah allah nasıl fark etmedim ya!) Özgün Aydın ve Didem Balçın'ı eskilerin unutulmaz komedi programı olan 'Olacak O Kadar' dan tanıyordum. Zaten Mert Fırat beyi tanımamak mümkün değil 😂 Artı olarak ben Mert Fırat ile hemşehriyim! İkimizde Hataylıyız! Oyun çıkışı fotoğraf çekilmeyi çok istedim oyuncularla fakat şansım olmadı! 😓


 Oyunun hikayesi Joseph K.'nın kendi doğum gününde iki adamın 'tutuklusunuz' haberini vermesiyle başlıyor ve bu başlangıç biz seyircilerin kaybolacağı bir sarmala çekiyor. Joseph K. suçunun ne olduğunu ya da kimin ona dava açtığını bilmemektedir ve buna rağmen kendini suçsuz göstermeye çalışmaktadır. Suçluzluğunu ispat etmek ve özgürlüğüne kavuşabilmek için türlü türlü yollar dener, kişilere ulaşmaya çalışır ama nafiledir. Ne karşısında ki insanlara derdini anlatabilmiştir ne de karşı taraf onunla iyi bir diyalog kurabilmiştir. Oyun, benim anladığım kadarıyla, bize adalet sistemi ve insan diyalogları ile ilgili sıkıntıları anlatmaya çalışmış. 🙌

 Sözüme güvenin ve gidin bu oyuna. Bildiğim kadarıyla Nisan biletleri tükenmiş bile hatta mayıs ayı biletleri de tükenmek üzere. Hiç zaman kaybetmeden oyuna biletinizi alın! Biletix Sayfası







10 yorum

  1. Çok istiyordum ama Bursa oyununa bilet bulamadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef çok hızlı tükeniyor. Ben bile dün ki oyun için 2 ay öncesinden aldım nerdeyse. Sezonu uzun olur da gidebilirsin diye diliyorum, gerçekten güzel bir oyun.

      Sil
  2. Benim de konuk yazarım yakın zamanda kaleme almıştı: http://aslininsureti.com/izledim/dasdasta-joseph-k-ruzgari/

    Yazıyı bloga ekler eklemez Nisan'a baktım ki bilet yok :(. şimdi sizin yazının vesilesi ile Mayıs'a bakacağım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğim gibi 1-2 ay öncesinde alınca avantajlı oluyor. Ama üzülme ki sezonu devam eder böyle bir oyunun. DasDas'ın sosyal hesaplarını takipte kaldığın sürece bilet alma şansını yakalayabilirsin. Bende öyle aldım çünkü =) En kısa sürede izlemen dileği ile, yorum için teşekkürler.

      Sil
  3. ağır bir oyun olmalı. kitabını okumuştum çok ağırdıııı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında kitap kadar ağır değildi oyun. Kitabın modern zamana uyarlanmış eğlenceli bir hali diye düşün ama tabii bir diğer yandan karmaşık bir sarmala girince 'ne oluyor?' der oluyor insan. Benim beklentimin de üstünde çıkmasının bir nedeni de fazla ağır bir oyun olmamasıydı. Bende ağır bir oyun bekliyordum fakat sürpriz oldu bana da.

      Sil
  4. Keyifle okudum, kesinlikle harika bir blog.
    Deep'ten aldım linkinizi , onun profilinden yani. Hemen takibe aldım. Hakkımda kısmınızda çok güzeldi ayrıca.
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir yorum için çok ama çok teşekkür ederim. Böyle güzel yorumlar çok motive edici oluyor benim için, çok teşekkür ederim. Başka yazılarda görüşmek üzere diyelim =)

      Sil
  5. Ben de instagram sayfaları sayesinde tanışmıştım Dasdas ile, tabii ki Joseph K. yı da gördüğümden beri gitmenin hayalini kuruyorum ama bir türlü tarihleri denk getiremedim, Ataşehir de bana biraz uzak olunca kaldı😅 En azından oyunla ilgili yorum okumuş bilgi edinmiş oldum. Çok teşekkürler paylaşımınız için, elinize sağlık :) Sevgilerimle:):)

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bir yazı olmuş.Ellerinize ağlık.Ayrıca blogunuzun sayfa düzeni çok tatlı.

    YanıtlaSil

© MÜHENDİSİN BLOGU. Design by FCD.